Хороші новини з Польщі, які можуть підняти вам настрій

Хороші новини з Польщі, які можуть підняти вам настрій

Фото ілюстративне fotolia.com

Українська “Мавка” злотиться в Польщі, польські міста жертвують злоті для України та українських дітей. Пропонуємо добірку хороших новин, які можуть підняти вам настрій. 

Хороші новини з Польщі, які можуть підняти вам настрій

Хороші новини з Польщі, які можуть підняти вам настрій

Купити рекламу » У Кракові збудували будинок для дітей, чиї батьки загинули через війну в Україні

Кампанія зі збору коштів розпочалася ще у квітні минулого року. Надати допомогу та забезпечити дітей житлом відгукнулися люди з Тайваню, Південної Кореї, Австрії, Нідерландів та Польщі, які внесли кошти на суму 2 883 213,71 злотих на спеціальний рахунок.

12 жовтня відбулося офіційне відкриття. У новому дитячо-виховному закладі площею майже 350 кв м провели модернізацію та обладнали всім необхідним для потреб дітей з інвалідністю.

Українська “Мавка” заробила в Польщі понад 9,5 млн злотих

Український мультфільм «Мавка. Лісова пісня», створений за мотивами драми-феєрії Лесі Українки, за 13 тижнів у польському прокаті переглянули 479 965 глядачів. За цей час «Мавка» зібрала понад 9 513 539 злотих. У Держкіно України назвали це безпрецедентним випадком для українського проєкту в польському прокаті.

«Вдячні глядачам у Польщі за перегляди й раді бачити усіх на Мавчиних сеансах. Прокат триває!», — додали в Держкіно.

Тим часом у кінотеатрах Helios по всій Польщі з 28 жовтня стартував показ фільму “П’ять ночей у Фредді” українською мовою 

Це фільм жахів про нового нічного охоронця, який влаштовується на роботу в техаському ресторані, де розважається безліч роботів. Однак, працівник скоро розуміє, що навіть незвичайні приголомшливі вечірки не можуть приховати темні таємниці, що криються за стінами цього місця, і ці роботи можуть бути більш смертельними, ніж будь-коли очікувалося. Тріумф польського тенісу

Полька Іга Свьонтек виграла підсумковий у 2023 році жіночий тенісний турнір WTA Finals Cancun. У фіналі вона впевнено здолала американку Джессіку Пегулу: 6:1 та 6:0.Після цього тріумфу Іга Свьонтек повернула статус першої ракетки світу і вдруге поспіль завершила сезон на вершині рейтингу. Особливо приємно те, що Іга Свьонтек, яке весь час підтримує Україну, перервала світове лідерство в жіночому тенісі пролукашенківської білоруски Аріни Сабаленки. 

І тріумф польсього перукарства

Полька Кароліна Гайдукевич з Мальборка стала чемпіонкою світу з перукарства під час World Champion Barber&Ladies CMC, який відбувся в Пестумі (Італія). У змаганнях брали участь майстри перукарського мистецтва з 36 країн. Серед них і група з близько 20 осіб з Польщі.

Кароліна Гайдукевич, яка має 25 років професійного досвіду, здобула титул чемпіонки світу в конкурсі «Creative CMС». Учасникам треба було не лише створити оригінальну зачіску, а й підібрати прикраси, макіяж і навіть одяг для моделей. На цьому ж чемпіонаті збірна Польщі, в складі якої була і Кароліна Гайдукевич, зайняла 4 місце в командних змаганнях майстрів перукарського мистецтва.

Престижна польська нагорода для українського поета

Український поет Іван Давиденко став одним із лауреатів польської поетичної премії Silesius. Отримав нагороду він в категорії “Дебют” за збірку “Халяль”, видану в 2022 році. Окрім статуетки переможця, автор отримав фінансову винагороду у розмірі 15 тисяч злотих.

Іван Давиденко з 2012 року живе та працює в Польщі. Він є головним редактором літературного журналу Malkontenty, а також автором подкасту “Як стати українцем”.

Генконсульство Польщі передало лікарні у Львові комп’ютерну техніку на 26 тис євро

Йдеться про потужні пристрої для вдосконалення інтернет-мережі: мережеві сервери, точки доступу wi-fi, телекомунікаційні шафи, блоки безперебійного живлення та інше мережеве обладнання. Загалом 13 комплектів для покриття якісним безпровідним інтернет зв’язком усіх приміщень Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

“Розуміючи сучасні потреби медицини у якісному інтернет зв’язку, Генеральне консульство Республіки Польща у Львові реалізувало масштабний проект з оновлення ІТ-мережі у ЗУСДМЦ. Придбане оснащення покращить облік та обробку інформації про пацієнтів, пришвидшить обмін інформацією в межах Центру та спростить спілкування з іноземними колегами», – повідомила генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Гданськ подарував Львову 1 млн злотих

Гданськ пожертвував 1 мільйон злотих з міського бюджету реабілітаційному центру “Незламні“ (“Unbroken”) у Львові. Символічна передача фінансової допомоги відбулася під час виїзного засідання робочої групи Європейського комітету регіонів у Львові. Очолювала її президент Гданська Алєксандра Дулькевич. За словами міського голови Львова Андрія Садового, кошти, отримані від Гданська, спрямують передусім на збільшення кількості ліжок у центрі.

У реабілітаційному центрі “Незламні“ (“Unbroken”) у Львові надають допомогу постраждалим від російської агресії проти України. Зокрема, тим, хто отримав мінно-вибухові травми, вогнепальні поранення, опіки чи ампутації. З лютого 2022 року центр допоміг вже 15 тисячам людей.

Польща створить інвестфонд для фінансування підприємців в Україні

Про це повідомила урядова уповноважена з польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіга Емілевич.

«До кінця року спільно з Польським фондом розвитку ми готуємо до запуску інвестиційний фонд, який фінансуватиме розвиток в Україні малих і середніх українських і польських компаній», – сказала Емілевич.

За її словами, для реалізації цього та інших проєктів Міністерство фінансів Польщі узгодило збільшення з 2024 року державного фінансування програм співробітництва з Україною, однак деталей уповноважена не повідомила.Емілевич зазначила, що страхування інвестицій здійснюватиме польська державна корпорація страхування експортних кредитів (KUKE), яка з вересня страхує й перестраховує інвестиційні та експортні контракти не лише польських, а й міжнародних компаній, зокрема українських.
Джерело